753 832 vállalkozás
925 340 felhasználó
491 678 565 kiállított számla
Autokassza2024-06-25T13:21:08+02:00

Autokassza banki adatkapcsolat

Teltek már estéid azzal, hogy vállalkozásod számláit bogarásztad?

Kapcsold be az autokasszát, hogy a beérkező utalások és a kiállított számláid automatikusan szinkronizálódjanak!

Regisztrálok

ha ügyfeled utalt, a Számlázz.hu rögtön érzékeli

a számlák fizetettsége automatikusan frissül a fiókodban

ha díjbekérőt egyenlítettek ki, a Számlázz.hu automatikusan elküldi a számlát

könnyebb munka a könyvelővel: a fizetettséget ő is azonnal láthatja szoftverében

Hogyan működik?

Veled is előfordult már, hogy órákon át igyekeztél rájönni, mely partnereidtől érkeztek már be a várt utalások, vagy hogy munkaidőben már nem maradt időd a számlázással kapcsolatos adminisztrációra? Az autokassza mentesít téged a kibocsátott számlák és a bankszámlaforgalom figyelésével járó feladatok alól!

Az autokasszával a kimenő számlák és a bankba beérkező jóváírások automatikusan szinkronizálódnak, így a naponta kibocsátott számlák mennyiségétől függően harmadára-negyedére csökkentheted az adminisztrációs terheidet.

Akár egészen összetett munkafolyamatokat is kiválthatsz az autokasszával: például elég egy díjbekérőt kiállítani, az erre beérkező összegről a Számlázz.hu is értesítést kap, és automatikusan elkészíti a számlát, emberi beavatkozás nélkül lezárva a kereskedelmi folyamatot.

Miért jó ez nekem?

Bankok, ahol elérhető az autokassza

BinX ikon

BinX

részletek
CIB ikon

CIB Bank

részletek
Erste ikon

Erste Bank

részletek
K&H

K&H Bank

részletek
Magnet ikon

MagNet Bank

részletek
MBH ikon

MBH Bank

részletek
OTP ikon

OTP Bank

részletek
Raiffeisen ikon

Raiffeisen Bank

részletek
UniCredit ikon

UniCredit Bank

részletek
Wise ikon

Wise

részletek

Hozz ki még többet az autokasszából!

Számlaverzum ikon

Itt a Számlaverzum!

Szeretnéd, ha minden számláddal ez történne, nemcsak a Számlázz.hu-ból kiállítottakkal? Már lehetséges! Ha esetleg más számlázóprogrammal vagy kézzel állítasz ki számlát, és ügyfeled utal, akkor azzal is működik az automatikus párosítás!

érdekel

Online pénzügyi adatkapcsolat

Az autokassza bekapcsolásával nemcsak a számlázási fiókodba töltődik le azonnal és automatikusan bankszámlád tranzakciólistája, hanem a Számlázz.hu képes ezeket a tranzakciós adatokat átadni külső rendszerek felé is (ha ezt engedélyezed a Beállítások között).

Ha a könyvelőd által használt könyvelőprogrammal már létezik a kapcsolat (itt tudod ellenőrizni), és a program fogadja is a banki adatokat, a tranzakciós adatok elérhetőek lesznek a könyvelő számára is. Így nem kell többé a számlákat és tranzakciós bizonylatokat pdf-be mentegetni, nyomtatni és szatyrokban a könyvelődhöz cipelni.

olvasd el, hogy működik
Erste ajánlat

Automatizálj és spórolj akár 55.000 Ft-ot az Erstével!

Most nyitottál új ügyfélként Erste mikrovállalati bankszámlát? Kösd össze Számlázz.hu fiókoddal és részesülj a 15.000 Ft-os jóváírásban! Ráadásul most Erste Vállalakozói Extra Számlacsomag választása esetén további 40.000 Ft jóváírást és 6 havi díjmentességet kapsz.

Bővebben a kedvezményről
Erste ajánlat

Automatizálj és spórolj akár 55.000 Ft-ot az Erstével!

Most nyitottál új ügyfélként Erste mikrovállalati bankszámlát? Kösd össze Számlázz.hu fiókoddal és részesülj a 15.000 Ft-os jóváírásban! Ráadásul most Erste Vállalakozói Extra Számlacsomag választása esetén további 40.000 Ft jóváírást és 6 havi díjmentességet kapsz.

Bővebben a kedvezményről

Gyakori kérdések

Az autokassza szolgáltatás a #digital és #profi csomagban áll rendelkezésedre.
Röviden összefoglalva az a legfontosabb, hogy amikor ügyfeled utal, a közleményben szerepelnie kell a számla/díjbekérő sorszámának vagy a rendelésszámnak.

Hosszabban kifejtve:

1.) Az autokassza egy meglehetősen bonyolult algoritmussal az alábbiakat vizsgálja a beérkezett átutalás közlemény mezőjében:

  • kifizetetlen számla számát,
  • nyitott díjbekérő számát,
  • vagy számlán/díjbekérőn található rendelésszámot.

Ez nem annyira egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk, hiszen:

  • Meg kell találni a számlaszámot akkor is, ha csak “nagyjából” egyezik a számlaszámmal. Például az “ABC-2019-13” számú díjbekérőt akkor is megtalálja az autokassza, ha a közleményben ez szerepel: “Díjbekérő száma: abc 2019 13”.
  • A közlemény mezőben szerepelhet egyszerre több számlaszám is, pl: “ABC-2019-12 és abC-2019-21”. Az autokassza ezeket is sikeresen felismeri és párosítja

2.) Ezentúl az autokassza azt is megvizsgálja, hogy korábban utalt-e már nekünk ez a személy/cég?

  • Ha az átutalás közlemény mezője üres (vagy zagyva a tartalma, tehát nem feldolgozható), akkor a rendszer megnézi, hogy korábban erről a bankszámlaszámról utaltak-e már nekünk. Ha igen, akkor azt is csekkolja, hogy az átutalást vajon melyik számlára, és főleg: melyik vevőnkhöz könyveltük le.
  • Ha van ilyen korábbi átutalás, akkor az átutaló bankszámlaszáma alapján be tudjuk azonosítani a vevőt. Ez segít abban, hogy kifejezetten ehhez a vevőhöz keressünk nyitott számlákat és díjbekérőket.

Blogcikkünkben részletesebben bemutatjuk az autokassza működését.

A banki tranzakciókat csak a „fiókgazda”, az „adminisztrátor”, a „könyvelő” és a „könyvelő (számlázhat)” láthatja – a „számlázó” és a „kezelő” jogosultságúak nem.

Igen. Ez azt jelenti, hogy a banki folyószámládra érkező összegek automatikusan megjelennek számlázási fiókodban, amint a banktól beérkezik az adat (ez banktól függően változó időközönként történik).

A beállítások oldalon ezt bármikor megteheted. Ekkor több adat nem érkezik a banktól a számlázási fiókodba, de az eddig megkapott adatokat továbbra is megtalálod.

A K&H Bank, MBH Bank (korábban MKB Bank, Budapest Bank vagy Takarékbank), OTP Bank és UniCredit Bank autokassza kapcsolat érvényességét 180 naponta kell megújítani, míg a CIB Bank, Erste Bank, MagNet Bank, Raiffeisen Bank és Wise esetében ez az időtartam 90 nap.

Az autokassza kapcsolat lejárta előtt 8 nappal emlékeztető üzenetet küldünk Neked, melyet megismétlünk a lejárat előtt két nappal, amelyben leírjuk a megújításhoz szükséges teendőidet. A jelenlegi kapcsolatod érvényességének idejét itt tudod ellenőrizni.

Az autokassza kapcsolat érvényességét érdemes a lejárat előtt megújítani, a megújítás folyamata pontosan ugyanúgy történik, mint az összekötés.

Amennyiben a kapcsolat lejárt, és a lejárat dátumát követően újítod meg az autokasszát, a köztes időszak tranzakciói is megjelennek majd a fiókodban, és a párosítás is megtörténik utólag, amennyiben az inaktív napok száma nem több 90-nél, az Unicredit Bank esetében pedig a 60 napot nem haladhatja meg ezeknek a napoknak a száma. A banki tranzakciók adatait tehát 90, illetve az Unicredit bankra vonatkozóan 60 napra visszamenőleg hívjuk le, így ha az inaktív időszak ennél hosszabb, akkor egyes tranzakciók nem lesznek elérhetőek a Számlázz.hu-fiókban.

Ha a különböző (autokasszával összeköthető) bankoknál vezetett bankszámláiddal szeretnéd használni az autokasszát, gond nélkül megteheted. Ebben az esetben bármelyik bankszámládra is érkezik meg egy számla ellenértéke, a számla és tranzakció párosítása működni fog.

Egyes bankok esetében már lehetőség van arra, hogy ugyanazon banknál vezetett több bankszámládat is összekapcsold számlázási fiókoddal. Nézd meg, hogy a többszámlás működést hogyan és mely bankoknál vezetett bankszámlák esetében tudod beállítani!

Az autokassza szolgáltatás használatával nemcsak a beérkező tranzakciókat párosítjuk az általad kiállított számlákkal, hanem a neked kiállított számlákhoz is hozzárendeljük automatikusan az általad indított utalásokat.

Fontos, hogy ebben az esetben az általad indított utalás közleményében pontosan és elkülönítetten szerepeltesd a fizetendő bizonylat sorszámát, így a rendszer gond nélkül kezelni fogja a folyamatot.

Amennyiben a párosítás automatikusan mégsem valósulna meg (például hibás közlemény miatt), akkor van lehetőség őket manuálisan összepárosítani.

Tudáscentrumunkban további részleteket találsz a bejövő számlák és kimenő utalások párosításáról, valamint hogy mely bankok esetében érhető el ez a szolgáltatás.

A banki tranzakciók adatait a CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, Magnet Bank, MBH Bank (korábban MKB vagy BB), OTP Bank, Raiffeisen Bank és a Wise esetében 90 napra visszamenőleg, az UniCredit Bank esetében 60 napra visszamenőleg, míg az MBH Bank (korábban Takarékbank) esetében pedig 30 napra visszamenőleg hívjuk le a számlázási fiókba.

A Számlázz.hu a Magyar Nemzeti Bank által kiadott AISP-engedélyének keretén belül indította el az autokassza szolgáltatást. Az engedély rendkívül szigorú szabályokhoz kötött, amelyeknek a Számlázz.hu maximálisan eleget tesz, így a rendszerünk biztonságát az MNB igazolja.

Ők is az autokasszát választották

Perényi Szonja
Marcella by Yum-Yum

Mindig megjelenik valamilyen új funkció, folyamatos a fejlesztés a Számlázz.hu-nál, és ez azért jó Nekem, mert tudom, hogy mindig a legújabb dolgokat próbálhatom ki a számlázási piacon. Ez a profi hozzáállás inspirációt ad a saját munkámban való folyamatos fejlődéshez és fejlesztéshez!

Bedő Beatrix
Impact Hub Budapest

Nagyszerűnek tartom ezt az innovációt, az autokassza megkönnyíti az életemet, és ezáltal sokkal átláthatóbbá tette mind a banki, mind a számlázási folyamataimat.

Doró Viktória
ReCity Magazin

Őszintén szólva a vállalkozói léttől pont azért tartottam mindig távol magam, mert nagyon ijesztő volt a könyvelés, számlázás, papírmunka, adminisztráció…
Azért nagyon jó az autokassza és a Számlázz.hu, mert az egész borzalmas procedúrát legalább egy kicsit megkönnyíti!

Még több infó az autokasszáról

Még több betöltése

Számlázz online egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan!

Regisztrálok ingyen